Forlaget skriver:

«Organisert kvinnfolkmas» fnøs Frp-politikeren og anti-feministen Fridtjof Frank Gundersen da 1970-årenes kvinneopprør tok av. Han hadde nok av meningsfeller blant politikere og byråkrater, som møtte kvinneforkjempernes krav med massiv motstand mot å forandre tingenes tilstand og dyp skepsis til kvinners kapasitet. «Hvordan skal dette gå!» utbrøt en bestyrtet Høyre-ordfører da «kvinnekuppet» under kommunevalget i 1971 var et faktum.

Ja, hvordan gikk det egentlig med det store kvinneopprøret som ble utløst av nyfeministenes inntog for snart 50 år siden og ble utkjempet av så vel rødstrømper som blåstrømper, de «gamle» kvinnesakskvinnene? Forbitrelsen mot mannssamfunnet var enorm. Man kan trygt si at feministene fremprovoserte en omveltning i synet på kvinner som har ført til en vesentlig forbedring av deres kår, iallfall i deler av verden. Men nå er dette blitt rettigheter som tas for gitt av dagens ungdom: I all sin frigjorthet har de tilsynelatende ingen begreper om hva bestemødrenes kamp handlet om – eller hva den kostet.

Det kan de få beskjed om i Blåstrømpe, hvor høyrepolitikeren og kvinneforkjemperen Grethe Værnø gir en engasjert og åpenhjertig beskrivelse av sin innsats i en rekke sentrale posisjoner, nasjonalt og internasjonalt. Hun forteller om seire og nederlag, om målene hun arbeidet for og motstanden hun møtte, både fra manns- og kvinnehold, i sin kamp for likestilling på alle felt. Enkelte av hennes synspunkter vil nok fortsatt virke utfordrende på gamle meningsmot-standere, men i forfatterens øyne ligger tidens utfordring et annet sted. Hun spør: Er vi på rett spor – eller vil kjønnskampen aldri ta slutt?

Advertisements

One thought on “Forlaget skriver:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s